Başarıları, başarısızlıkları, özel hayatı ve sosyal hayatı ile son zamanların gündemden hiç düşmeyen ismi, ELON MUSK…

Ülkemizdeki çoğu insan Elon Musk’ı Türkiye’ye yaptığı ziyaret ile birlikte tanımaya başladı. Anıtkabir’i ziyaret etmesi ve Mustafa Kemal Atatürk için sosyal medya hesabından yaptığı “Tree broken ribs, a pierced lung and still he fought! For peace at home, peace in the world!” yorum ile tüm Türkiye’de sempati uyandırdı. Tabi bu ziyaret ve sosyal medya iletisi ile benim de dikkatimi daha çok çekti ve kendisi hakkında bir kaç kitap okumamı sağladı. Sizlerle Elon Musk hakkında okuduğum ilk kitabı paylaşacağım.

Öncelikle bu kitabı neden seçtim? Eğer sizde bir çırpıda okuyabileceğiniz, kısa ve öz fakat Elon Musk’a dair her ayrıntının bulunduğu, özel hayatına dair kısa bilgiyi de bulabileceğiniz bir kitap arıyorsanız kesinlikle bu kitabı hepinize öneririm. Kitap sizi sıkmadan Elon Musk’ın doğumundan ilk kazandığı paraya, ilk başarısızlığından son başarısına, ilk kurduğu şirketten son kurduğu şirkete, ilk finansal kriz ile batma noktasına gelmesinden NASA’dan aldığı ihalelere kadar tüm bilgileri verecek. İşin güzel yanı hepsini aslında Elon Musk’ın ağzından dinliyor gibi hissedeceksiniz. Çünkü Zeplin Kitap Elon Muskın katıldığı tüm söyleşi, konferans, basın açıklamalarında yaptığı konuşmaları derlemiş ve söylediği önemli açıklamaların hepsini bu kitapta toplamış. Kitabın orijinal adı “Rocket Man: Elon Musk In His Own Words” . Çevirisi Öykü Toros Irvana tarafından yapılmış.
Kitap yapısal olarak bölümler halinde yazılmış ve bu bölümler içindekiler sayfasında verilmiş. Sırasıyla;
- İlk yıllar
- Öğrenme ve mantık
- Ticaret
- Yeniliklere, teknolojiye ve geleceğe dair düşünceler
- Tesla
- Çevrecilik ve sürdürülebilir enerji
- SpaceX
- Mühendislik tasarım ve üretim
- Zenginlik ve para
- Hayat dersleri
- Önemli olaylar
bölümlerinden oluşuyor.
Elon Musk’ı iş hayatı ve başarılarıyla zaten tanıyordum ama 5 çocuğu olduğunu bu kitap ile öğrendim ve bu konu ile ilgili 8. bölüm altında söylediği “Babam mühendisti. Eğer durum böyle olmasaydı, Güney Afrika’da olmamıza rağmen üzerimde ufak bir tesiri olurdu. Mühendisler daha çok çocuk sahibi olmalı. Yaradılış ve yetiştirme sebebiyle mühendis çocukları mühendis olmaya daha eğilimli oluyor. Vatandaşlık görevimi yapıyorum. Kayıpları telafi etmem lazım” cümleleri hayli mantıklı gelmişti.

İlk eşinden boşandıktan sonra Talulah Riley ile evlendiğini sonra boşandıklarını sonra tekrar evlendiklerini ve sonra tekrar boşandıklarını bu kitap ile öğrendim.

PayPal şirketini sattıktan sonra kazancının tamamını SpaceX, Tesla ve SolarCity şirketlerine yatırdığını. SpaceX şirketinin batmanın eşiğine geldiğini ve son anda kurtulduğunu, SpaceX’in ana rakibi olan United Launch Alliance’tan (ULA) üst düzey bir yöneticinin, ULA’nın SpaceX ile fırlatma maliyetleri açısından rekabet edemediğini kabul ederek istifa ettiğini bu kitap ile öğrendim.
SpaceX’in başarısızlıkla sonuçlanan Falcon 1 roketinin fırlatma serileri ile batmanın eşiğine gelen firmanın 4. kez yaptığı Falcon 1 fırlatılışı ile başarıya ulaştığı ve bu roketin Elon Musk’ın masrafını karşılayabileceği son roket olduğunu bu kitapla öğrendim.

Roket maliyetlerini milyon dolarlarca aşağı çektiğini, roketlerin tekrar kullanılabilir hale getirilmesini kapsayan projeleri ile sınırları aştığı ve okyanusa iniş yapan ilk sıvı yakıtlı roket motoruna sahip uzay aracı olmasının yanında bir çok ilke imza attığını bu kitap ile öğrendim.
Bunların yanında Iron Man 2 de rol aldığını Thank You For Smoking filminin yapımcılığını yapmakla kalmayıp filmde rol de aldığını bu kitap ile öğrendim
Sonuç olarak kitap beklentileri karşılıyor fakat Elon Musk’ın hayatına dair daha çok ayrıntı öğrenmek istiyorsanız kitabın fazla öz olduğunu düşünebilirsiniz. Kitap okuyor hissinden çok röportaj okuyormuş hissine kapılmaya da ayrıca hazırlıklı olun.
Sevgiler,