İlkbahar ekinoksu, kış mevsiminin ortası ve yaz mevsiminin ortası arasında ki zaman dilimidir ve kış mevsiminin ortası ile yaz mevsiminin ortasına eşit zaman uzaklığındadır.
Dünyanın güneş yörüngesinde dönmesi tam bir yıl alır ve dünya güneşin etrafında dönerken aynı zamanda kendi etrafında da dönmektedir. Dünyanın kendi ekseninde bir tur dönmesi ise bir gün sürer.

Dünyanın ekseni eğimlidir. Eğer Dünya ekseni 90 ° yani diğer bir değişle yörüngesinin düzlemine dik olsaydı, gezegenimiz şimdikinden çok daha farklı olurdu. Gün doğumu ve gün batımı her gün aynı saatte gerçekleşirdi. Mevsimler şimdiki gibi olmazdı ve bu durum dünyadaki hava olayları üzerinde büyük bir etki yaratırdı.
Dünyanın yörüngesine göre 23.5 derece eğimli olmasından dolayı şu an yaşadığımız mevsimler oluşmaktadır. Mevsimlerin şu an yaşadığımız gibi olmasının sebebi bu eğimdir. Kuzey yarım küre yaz mevsiminde güneşe doğru yaklaşırken kışın güneşten uzağa doğru eğilir.

Ekinoks, dünyanın güneşin etrafındaki yıllık yörüngesinde gerçekleşen oldukça önemli bir olaydır. Özellikle Kuzey İrlanda gibi ülkelerde yaşayanlar için daha da önemli bir zaman dilimidir.
Kış gündönümünde Kuzey İrlanda’nın Belfast şehrinde, 21 Aralık 2018 tarihinde gün ışığı süresi 7 saat 15 dakikadır. Yaz gündönümünde ise aynı şehirde gün ışığı süresi 17 saat 16 dakikadır. Görüldüğü gibi ekvatordan uzaklaştıkça yaz ve kış mevsimleri arasında ki gün uzunluk farkları artmaktadır.

Bunun aksine, Singapur’da ekvatora çok yakın olduğu için kışın en kısa gün 12 saat 3 dakika sürerken yazın en uzun gün bundan sadece 9 dakika daha uzun sürmektedir.
Ekinoks sırasında, dünyanın kuzey ve güney kutupları güneşe doğru ya da güneşten uzağa doğru eğilmez ve gün ışığının süresi teorik olarak dünyanın yüzeyinde ki her noktada aynı olur. Bu nedenle, Latince’den türetilmiş ekinoks adı, eşit gece anlamına gelir.

Kuzey yarım küre de bahar ekinoksu kış ortası ile yaz ortası arasındaki orta noktadır ve 19, 20 ya da 21 Mart’ta gerçekleşir ve aynı zamanda ”vernal ekinoks” olarak da bilinir. Bu isim “bahar” anlamına gelen Latince “vernalis” kelimesinden türetilmiştir.
Kuzey İrlanda gibi ekvatordan uzak bölgelerde yılın bu zamanında, geçen her gün aydınlık geçen zaman hissedilir derecede uzamaktadır. Bu hafta da her gün bir önceki güne göre 4 dakika 26 saniye daha uzun olur. Haftanın başı ile sonu arasında ki gün uzunlukları arasında yarım saatten fazla fark vardır.

Bitkiler büyümek için suya, ışığa ve sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Yılın bu zamanında her geçen gün ve hafta ekstra gün ışığı dünya yüzeyine çarptığı için bitkiler bu mevsimde büyürler. Sağanak yağışlı hava bitkilere gelişmeleri için gereken suyu verir. Daha uzun günler, hem havanın hem de toprağın güneşten daha fazla gün ışığı almasını ve daha fazla sıcağa sahip olmalarını sağlar. Buda bitkilerin hızlı bir şekilde uzamalarını ve büyümelerini sağlar.
Neyse ki bu mevsimlerde mesai saatlerinin bitişinden sonra bahçelerimizde ki çimleri biçebilmemiz için bir kaç saatlik gün ışığına da sahip olabiliyoruz. 🙂
Bahar Ekinoksunda Süper Ay / TİME