Bu 25 uygulama, son 10 yıldaki yaşamlarımız üzerinde en büyük etkiye sahipti. Son on yılda, uygulamalar (ve telefonlar) hayatımızın neredeyse en önemli parçası haline geldi. İOS App Store ve Google Play piyasaya çıktığından beri iletişim kurmamıza, yeni insanlarla tanışmamıza, müzik dinlememize ve kuşlarla domuzları öldürmemize yardımcı olan milyonlarca uygulamayı içerecek şekilde büyüdü. Tabii ki, bazen telefonlarımızı yapmak için de kullanıyoruz, ancak uygulamalar o kadar popüler ki artık telefonunuzda uygulamaları kullanmak için ne kadar zaman harcadığınızı söyleyen uygulamalar bile var. Ayrıca, teknik olarak, aslında telefon görüşmeleri yapmak için de bir uygulama kullanıyorsunuz. İşte Dünya’da son 10 yıla damgasını vuran uygulamalar.
Eğer bu listede olması gerektiğini düşündüğünüz bir uygulama varsa lütfen yorumlarda belirtiniz.
1-Instagram
Fotoğraf ve video paylaşım uygulaması olarak ortaya çıktı. Instagram fotoğraflar hakkındaki düşüncelerimizi değiştirdi ve birçoğumuz için yeme alışkanlıklarımızı dahi değiştirdi (resmini mükemmel şekilde yakalayana kadar yemeğimizi yemeye başlayamamamıza sebep oldu). Ayrıca yıllar içinde inanılmaz derecede etkili bir pazarlama aracı haline geldi ve artık ayda 1 milyar kullanıcıya ulaştı, büyümeye de devam ediyor. Hala popüler olmasının sebebi, anlamlı bir şekilde gelişmeye devam etmesidir. Son birkaç yılda Stories ve Boomerang gibi özellikler kullanıcı tabanını genişletmelerinde oldukça etkili oldu. Ünlüler, bize ürün satmak için inanılmayacak kadar abartılı hayatlar yaşadıklarına inanmamızı sağlamaya devam ederken birçok insanda bu mükemmel fotoğraftaki ürünleri almaya devam ediyor. Sonuçta Instagram en basit ve eğlenceli sosyal platformlardan biridir.
2-Twitter
Metin, resim ve video göndermek için bir sosyal medya platformu olarak ortaya çıktı. Başlangıçta Twitter’ın dünyanın iletişim şeklini tamamen değiştireceğini kimse iddia edemezdi. İnsanlar toplumsal olaylarda koordine olmak, tepkilerini dile getirmek ve mesajlarını Dünya’ya iletmek için Twitter’ı kullanabilir hale geldiler. Twitter sayesinde asla ulaşamayacağınız kişilere mesaj gönderebilmek çok kolay oldu. Twitter, nefret dolu söylemler engelleme konusunda başarılı olamamış olmasına rağmen, hala en iyi ve en bilgilendirici sosyal ağlarından biridir.
3-Facebook
Bir sosyal medya ve ağ platformudur. Yaklaşık 2,5 milyar aktif kullanıcıyla dünyanın ilk sosyal medya platformu haline geldi. Tüm dünyadaki eski arkadaşlarınızla ve aile üyelerinizle yeniden bağlantı kurmanızı sağladı. MySpace’in kısa popüleritesinden sonra Facebook sosyal medya kullanımını popülerleştirdi. Bununla birlikte, kullanıcı gizlilik skandalları ve sahte haber yayınlarından dolayı 2016’dan bu yana sıkı bir inceleme altına alındı.
4-Tinder / Bumble / Grindr
Basit bir filtreleme operasyonu sayesinde popüler hale gelen bir uygulamadır. Kriterleriniz ve istekleriniz ne olursa olsun, daha önce etrafta birilerini bulma eylemi hiç bu kadar kolay olmamıştı. İnsanlar, bu uygulamayı hızlı bağlantılardan, günlük buluşmalara ve uzun süreli ilişkiler aramaya kadar her şey için kullanır hale geldiler. LGBTQ topluluğuna yönelik bir randevu uygulaması olan Grindr ilk kez sahneye çıkandı, ancak Tinder buluşma sahnesini derinden değiştirdi. Aradığınız kişiyi elde etmek için seçeneklerinizi anında filtreleyebilir ve çıkan sonuçlara göz atabilirsiniz.
5-Google Maps / Apple Maps
Dünyadaki en popüler iki harita ve yol tarifi uygulamasıdırlar. Artık bunlardan birini kullanmadan seyahat etmiyoruz. Artık dünyanın herhangi bir yerinde, bir hedefin tam olarak nerede olduğunu bilmeye gerek kalmadan seyahat edebilirsiniz. GTA benzeri bir oyun oynuyor gibi yönergeleri takip ederek hedefinizin dışarıdan nasıl göründüğünü bile görebilirsiniz. Google Haritalar’ı tercih eden kişi sayısı fazla olsa da Apple Maps iyasaya sürüldüğünden bu yana büyük ölçüde gelişme gösterdi.
6-Spotify
Bir müzik akışı servisidir. Spotify’ın 2011’de giriş yaptığını hatırlıyoruz. Spotify rakiplerinin gözlerine caydıran 50 milyon şarkıdan oluşan bir kütüphaneye sahiptir. Spotify 2015’te de Apple için Apple Music adlı kendi müzik servisini yarattı.
7-Slack
Anlık mesajlaşma platformudur. Slack’i diğer anlık mesajlaşma platformlarından ayıran özelliği; diğer uygulamalarla entegrasyonu ve her şey için tek kontrol noktası olarak kullanılabilmesidir. Artık sabah mesaiye başlarken çoğu insanın ilk açtığı program Slack oldu. Slack sadece iş için yararlı değildir aynı zamanda aile bireyleri de iletişim kurmak için Slack kullanıyorlar. Her uygulamadan olduğu gibi Slack’ın verimli olup olmadığı nasıl kullanıldığına bağlıdır.
8-Uber / Lyft
Taksi veya ulaşım aracı bulma uygulamasıdırlar. Bu uygulamaların insanların seyahat etme alışkanlıkları üzerindeki etkisi inkar edilemez. Bu uygulamalar Dünya’nın birçok ülkesinde sorunsuz kullanılmakta ve insanların istedikleri yere zamanında ve konforlu bir şekilde ulaşmalarını sağlamaktadırlar.
9-Venmo
Dijital ödeme yapmanızı sağlayan uygulamadır. Artık nadiren nakit taşıyoruz. Grup olarak gidilen akşam yemeklerinde herkesin payına düşen hesabı kolayca ödeyebileceği bir yol arıyorsanız bu tam olarak Venmo’dur. Bu nedenle Venmo oldukça kullanılşlı bir ödeme uygulamasıdır.
10-Angry Birds
Domuz öldürmek için kuş fırlattığımız bir oyun. İlk günlerinde Angry Birds çok popülerdi, kendimizi bu oyunu sevmemiz gerektiğine ikna ettik. Sonuçta, hepimiz bu oyunu oynadık ve hatta çoğu kişi oynamaya devam ediyor. Oyunun birçok versiyonu hala çok popülerdir ve en son çıkan Angry Birds AR ile gelişmeye devam etmektedir.
11-Candy Crush Saga
Temelde üçlü, dörtlü, beşli eşleşmeler bularak şeker kırma oyunudur. İnsanlar bu oyunu toplu taşıma araçlarında, evlerinde dinlenirken, okulda ders aralarında, iş yerinde mola zamanlarında kısacası her ortamda her fırsatta oynadılar Oyunun genel popülaritesi halen hiçbir düşüş belirtisi göstermedi.
12-Pokémon Go
Pokémon evreninde bulunan ilk büyük AR oyunudur. 2016’da piyasaya sürüldüğünde kısa zamanda bir fenomen haline geldi. Oyunu oynamaya başlayan yetişkinler bir süre sonra oyundan vazgeçselerde bu yılın başından beri 1 milyar indirmeyi geçerek popüleritesini devam ettirmeyi başarmıştır.
13-Vine
Altı saniyeye kadar video çekmenizi ve paylaşmanızı sağlayan video platformudur. Vine, 2012’de heyecan verici bir başlangıçtan sonra, 2016’da, özellikle Instagram ile artan rekabetle birlikte, sahibi olan Twitter tarafından durduruldu. Ancak sonrasında Vine kısa formlu video uygulamasını hızla popüler hale getirdi. Size altı saniyelik videolar yapma ve bunları hemen gönderme imkanı verdi. Bu o zamanlar bir uygulamada gördüğümüz en havalı şeylerden biriydi. Vine bir hit olmaya devam etti ve evrimsel kuzeni TikTok’un doğuşuna yol açtı.
14-Flappy Bird
Artık orijinal haliyle bulunmayan süper zor bir mobil oyundur. Bu oyunun uygulama mağazasında en çok indirilen uygulama olduğunu hatırlıyor musunuz? Geliştirici, aniden çöktükten sonra insanlar bu oyunun yüklü olduğu telefonları 100.000 dolara varan fiyatlarla satışa çıkarmışlardı. Tabi satıp satamadıklarını bilmiyoruz.
15-Facebook Messenger / WhatsApp
Son derece popüler sohbet platformladırlar. Her ikisi de Facebook ürünüdür ve aslında aynı şeyi farklı şekilde yaparlar. Facebook, Messenger’ı 2011 yılında Facebook uygulamasından çıkardı ve kendine özgü bir şey yaptı. Çok popüler ve birçok insanla iletişim kurmanın tercih edilen bir yolu oldu.
WhatsApp, daha az veri kullanan ve mesajlarını uçtan uca şifreleyen (kullanıcıdan kullanıcıya), Messenger’ın alıcıya gönderilmeden önce bir sunucuya mesaj gönderme çözümünden daha güvenli olan daha hafif bir sohbet platformudur. Dünyada ki en popüler sohbet programıdır.
16-Netflix
Orijinal içeriğe odaklanan bir video uygulamasıdır. Netflix önde gelen bir video akışı uygulamasıdır. Bununla birlikte, Netflix’in uygulaması sayesinde Stranger Things ve Narcos gibi son derecede popüler ve gittikçe artan sayıda orijinal filme ve dizisine erişebilmektedir. Netflix’in İOS ve Android uygulamaları, çoğu şovu veya filmi telefonunuza indirmenize izin verir. Ağır ve büyüyen rekabete rağmen, Netflix hala en popüler video akış uygulamasıdır.
17-Snapchat
Videoların ve mesajların bir süre sonra kaybolduğu bir sosyal medya ve mesajlaşma uygulamasıdır. Snapchat 2011’de piyasaya sürüldü, ancak popülerliği 2013-2015 yılları arasında video paylaşımını, Snapchat Hikayelerini, kısa süreli yazılı mesajlaşmayı ve (en önemlisi) gökkuşağı kusma özelliğini ekledikten sonra arttı. İnsanların süresi dolan ve belirli bir sürenin ardından sonsuza dek kaybolan kısa videolar yayınlamalarına olanak sağladı.
18-Youtube
Herkesin video göndermesine ve izlemesine izin veren bir video uygulamasıdır. YouTube medyayı kullanma şeklimizi değiştirdi. YouTubers tarafından oluşturulan viral videolardan titizlikle üretilen orijinal kliplere kadar milyonlarca video ile insanları kendisine bağladı. Youtube sayesinde bir film çekmek için bir film yapımcısı olmamıza gerek kalmadı. YouTube’un reklamları kaldıran ve arka planda video oynatılmasına izin veren aylık abonelik hizmetiyle bu keyifler dahada artırılabilir. Bununla birlikte, son birkaç yılda, dezenformasyon ve ırkçılık içeren videoların sayısı arttıkça, platform eleştirilere mağruz kalmıştır. Yine de, kullanıcılarının sayısı 1 milyarın üzerine çıktı ve giderek artacak gibi görünüyor.
19-Google Pay / Apple Pay
Yalnızca telefonunuzu, tabletinizi veya smartwatch’ınızı kullanarak perakende veya çevrimiçi ödeme yapmanızı sağlayan mobil ödeme uygulamalarıdırlar. Çoğu ülkede telefon ile yapılan ödeme şeklidir ve genellikle sorunsuz çalışıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde dükkanlar ve mağazaların camlarında google pay veya apple pay yazılarını görmek mümkündür. Bu yazıları gördüğünüzde o dükkanda telefonunuzla google ya da apple hesabınız sayesinde ödeme yapabilirsiniz.
20-Google Assistant / Siri / Alexa
Piyasadaki en iyi sesli yardımcılardır. Siri, 2011’de piyasaya çıktığında ilk büyük sesli yardımcıydı. Google Asistanı ise şimdi daha akıllı ve sezgiseldir. Bu teknolojiler insanlar üzerinde sürekli dinleniyor oldukları ve kişisel verilerinin kayıt altına alınıyor olduğu kaygısını uyandırmaktadır.
21-Amazon
Dünyanın en büyük çevrimiçi perakendeci uygulamasıdır. İnternet üzerinden alışveriş insanların almak istediği şeylere ulaşmasını oldukça hızlandırmıştı. Şimdi, bunu sürekli elimizin altında bulunan bir telefon uygulaması ile yapabiliyor olmak alışveriş çılgınlığımızı daha da artırdı. Bu teknoloji hayatımızı kolaylaştırmasının yanında bizim daha savurgan insanlar olmamıza da sebep olmaktadır.
22-Skype / Facetime / Zum
Gerçek zamanlı video tabanlı telefon görüşmeleri yapılabilen uygulamalardır. Birbirinden uzakta olan insanların herhangi bir sebeple görüntülü konuşmaları gerektiğinde yada istendiğinde ilk baş vurulan uygulamalardır. Bu uygulamalar ile sadece konuşmak yada birbirini görmek değil karşılıklı dosya alışverişleri yapmakta oldukça kolaydır.
23-Fortnite
Özellikle gençlerin ve çocukların hayatını ele geçiren oyundur. 2019 Fortnite Dünya Kupasını kazanan kişiye 3 milyon dolar ödül verilmiştir. Geliştiricileri sürekli oyunun sonlandırılacağı yönünden haberler çıkartarak oyunun popülerliğini sürekli canlı tutmaya çalışmaktadırlar.
24- Uber Eats/Postmates/Grubhub/DoorDash
Yemek sipariş etme uygulamasıdırlar ve birçok ülkede başarıyla çalışırlar. Bu nedenle oldukça popülerdirler. Bir restorandan yemek söylemek istiyorsanız onlar evlere yemek servisi yapmıyor olsalar bile bu uygulumalar ile vereceğiniz siparişiniz o restorandan alınarak size getirilecektir.google
25-Google Photo
Hem Android hem de iOS için bir fotoğraf saklama uygulamasıdır. iCloud’dan daha fazla bulut depolama alanına sahiptir ve arama özelliği daha sağlam ve kullanışlıdır. Bir resimde ve hatta tanımda görünen bir kelimeyi arayabilirsiniz. Böylece sakladığınız bütün resimlerinizi kolayca bulabilir ve ön plana çıkartabilirsiniz.

1 thought on “En Popüler 25 Uygulama (App)”