Sosyalleşme genellikle hoş bir aktivite olarak kabul edilirken, çeşitli endişeler başkalarıyla etkileşimi zorlaştırabilir. Kendine güvensizlik, reddedilme korkusu ve diğer çekincelerle ilgili sorunların üstesinden gelmek, sosyalleşme arzunuzu artırmaya yardımcı olabilir. Başkalarıyla iletişim kurma şeklinizi geliştirebilirsiniz. İletişime girdiğiniz insanlarla ortak arkadaşlardan veya benzer sosyal fırsatlardan yararlanmak size birçok olanak sağlayacaktır. Genel olarak daha sosyal bir insan olmak beraberinde daha başarılı ve daha mutlu bir insan olmayı da getirir.
Kazanan Bir Kişisel İmaj Oluştur
1-Kendin Hakkındaki Düşüncelerini Anla
Zaman zaman herkes kendini utangaç hisseder, ama eğer utangaçlığınız tarafından engellenmiş hissediyorsanız, bunun nedeni muhtemelen kendinize güveninizin yetersiz olmasıdır. Muhtemelen bu yetersizlik duygularını sürekli olarak kendi kendinize tekrarlayarak, farkında olmadan onu pekiştiriyorsunuz. Kendiniz hakkında olumsuz düşüncelerinizi reddetmeyi ve rasyonel düşünceleri tercih etmeyi öğrenmelisiniz, bunun içinde önce bu düşüncelerinizin farkına varmalısınız.
Kendine sürekli çekici olmadığını ya da sıkıcı olduğunu söylemen sosyal bir insan olmak için yeterince güvende hissetmeni engeller. Daha da önemlisi, sizi tatmin edici bir yaşam sürmekten alıkoyar. Güvensizliklerinizi çözene ve sizinde herkes gibi değerli bir kişi olduğunuzu söyleyene kadar, gerçekten sosyalleşemezsiniz.
Bazen bu olumsuz düşüncelere o kadar alışırız ki artık onları fark etmeyiz bile. Sahip olduğunuz düşünce türlerine dikkat etmeye başlayın ve kendiniz hakkında ne düşündüğünüzü not edin.
2-Negatif Düşüncelerinle Baş Etmeyi Öğren
Kendiniz hakkındaki negatif düşüncelerinizi fark etmeyi öğrendikten sonra, kendinizi yavaş yavaş bu düşünceleri yok etmek için eğitebilirsiniz.
Önce düşüncenin orada olduğunu kabul edin. Şimdi, gözlerinizi kapatın ve düşünceyi zihninizde görselleştirin. Bunu “olumsuz” bir düşünce olarak etiketleyin ve sonra tamamen yok olana kadar yavaş yavaş çözülmesine izin verin. Olumsuz bir düşünceyi yapıcı bir düşünceye dönüştürün. Diyelim ki aşırı kilolusunuz. Kendinize sürekli olarak “Şişmanım” demek yerine, kendinize “Daha fazla enerjiye sahip olmak ve daha çekici hissetmek için kilo vermek ve sağlıklı olmak istiyorum” deyin. Bu şekilde, olumsuz bir düşünceyi gelecek için olumlu bir hedefe dönüştürebilirsiniz.
Her olumsuz düşünce için üç olumlu düşünce düşünün. Olumlu bir insan olmak aynı zamanda sosyalleşmenizi ve arkadaş edinmenizi çok daha kolaylaştıracaktır.
3-Olumlu Niteliklerinin Bir Listesini Yap
Ne yazık ki, kendimizi geliştirmek için o kadar çok zaman harcıyoruz ki, başarılarımızı ve yeteneklerimizi kabul etmeyi unutuyoruz. En olumlu özelliklerinizin ne olduğunu düşündüklerini öğrenmek için güvendiğiniz insanlarla konuşun. Ardından, listenizi oluşturmak için aşağıdaki soruları cevaplayın.
*Geçtiğimiz yıl gurur duyduğunuz neler yaptınız?
*Tüm zamanlarınızın en gurur verici başarısı nedir?
*Ne kadar eşsiz yeteneklere sahipsin?
*İnsanlar size neyi iltifat etme eğiliminde?
*Diğer insanların yaşamları üzerinde ne gibi olumlu etkiler yarattınız?
4-Kendini Başkalarıyla Karşılaştırmayı Bırak
İnsanların kendilerine güvensiz hissetmelerinin bir nedeni de kendi zayıf noktalarını diğer insanların güçlü yanları ile karşılaştırmalarıdır. Başka bir deyişle, kendi yaşamlarının olumsuz niteliklerini diğer insanların yaşamlarının olumlu nitelikleriyle karşılaştırırlar.
Unutmayın ki kapalı kapılar ardında herkes zaman zaman acı çeker. Neden bazı insanların sizden daha mutlu göründüğünü merak edersiziniz. Kendinize mutluluğun dış koşullarla çok az ilgisi olduğunu ve her şeyin kendi içinizden geldiğini hatırlatın.
Sosyal medyayı kapatmayı veya ara vermeyi düşünün. Sosyal medya siteleri, dışarı çıkma ve yüz yüze sosyal olma isteğinizi engelleyebilir. Sosyal medya günlük yaşamınızı, diğerlerinin filtrelenmiş ve düzenlenmiş mutluluk pozları ile karşılaştırmanıza neden olur, bu da sizde depresyona yol açabilir.
5-Dünyanın Merkezinde Olmadığını Unutma
Güvensiz hisseden insanlar, sürekli izlendiklerini, eleştirildiklerini ve onlara güldüklerini hissetme eğilimindedir. Yabancıların sürekli olarak size baktığını ve sizi batırmak için fırsat beklediğini düşünmek mantıksızdır.
İnsanlar kendi hayatlarıyla o kadar ilgileniyorlar ki, utanç verici bir şey yaparsanız veya söylerseniz bile fark etmek için çok az zamanları olur. Fark etseler bile, bir veya iki saat içinde olayı unuturlar.
Sürekli izlendiğiniz ve yargılandığınız hissini bırakmanız, diğer insanlar arasında rahatlamayı öğrenmenize yardımcı olacak ve sosyalleşmeyi çok daha keyifli hale getirecektir. Herkesin her zaman size baktığı veya sizi yargıladığı yalanını aşın. İnsanlar çevrelerindeki insanlardan daha çok kendileriyle ilgilenirler.
6-Reddedilme Korkunun Üstesinden Gel
Olabilecek en kötü şey biriyle tanışmanızdan sonra bu kişinin sizinle tekrar takılmak istememesidir. Ama elbette bu Dünyanın sonu değildir. Çoğu zaman bu tür bir reddedilme zaten olmayacaktır. Bu düşünce ile herkesten uzak durursanız birçok harika insanla tanışmayı kaçıracaksınız. Kendinizi daha fazla ortaya koyarsanız, kurabileceğiniz tüm harika ilişkileri düşünün. Reddedilme korkunuz gerçekleşirse ne olacağını gerçekten düşünün, hiç bir şey olmayacak.
7-Gülümse
Herkes mutlu ve heyecanlı insanların etrafında olmak ister. Her zaman mutlu hissetmeseniz bile, zaman zaman kendinizi yüzünüze bir gülümseme koymaya zorlayın. Sadece sizi anında daha iyi hissettirmekle kalmayacak, aynı zamanda diğer insanların etrafınızda olmak, sizinle konuşmak ve sizi tanımak istemesini sağlayacaktır.
Bir kişiyi cezbetmeye çalışıyorsanız gülümsemek özellikle önemlidir, çünkü tanışmaya değer pozitif bir insan olduğunuzu gösterir. Gülümsemek ayrıca vücudunuzu dopamin, endorfin ve serotonin salmaya teşvik edebilir; bunların tümü ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olabilir ve başkalarıyla etkileşime girmenizi kolaylaştırabilir.
8-Hoş Bir Vücut Diline Sahip Olun
Bir partide veya başka bir sosyal toplantıdaysanız, vücut dilinizin size yaklaşılmasını istediğinizi söylediğinden emin olun. İnsanlarla göz teması kurun, onlara küçük bir el sallayın veya başınızı sallayın ve yere bakmak yerine önünüze bakın. Mutlu görünün ve diğer insanlarla konuşmaya hazır görünün, böylece size gelmeleri daha olasıdır.
Kollarınızı çaprazlamaktan, kaşlarını çatmaktan veya köşede durmaktan kaçının. Bu jestler, yalnız kalmak istediğiniz mesajı gönderir ve bu kesinlikle olur. Telefonunuzla uğraşmayın, bu şekilde meşgul görünürseniz, insanlar sizi bölmek istemezler. Vücut diliniz, tanışmaya hazır olduğunuzu söylemelidir.
9-Samimi Olun
İster eski bir arkadaşınızla ister yeni tanıştığınız biriyle konuşuyor olun, sohbete her zaman gerçek bir ilgi göstermelisiniz. Tamamen bağlı olmak sadece şefkatli olduğunuzu göstermez, başkalarıyla daha teşvik edici ve tatmin edici etkileşimler sağlar.
İnsanlara duymak istedikleri ya da sizi daha çok sevmelerini sağlayacak şeyleri söylemeye çalışmayın. Sadece kendin ol.
Özellikle konu önemliyse, bir görüşmenin ortasındayken telefonla mesajlaşmaktan veya konuşmaktan kaçının. Konuşmaları dengeli tutun. Sürekli kendinizden bahsetmeyin, çünkü bu narsisistik olarak algılanır. Aynı zamanda çok sessiz olmak, konuşmaya ilgisiz olduğunuzu gösterir.
10-İnsanlara Kendileri Hakkında Sorular Sor
İnsanlar kendileri hakkında konuşmayı severler. Ve eğer daha sosyal olmak ve insanlarla daha fazla konuşmaya başlamak istiyorsanız, o zaman insanlara günlerinin nasıl geçtiğini, nasıl hissettiklerini ve geleceklerini sorarak gerçek bir ilgi göstermelisiniz. Bu, yaptıklarını merak etmeniz veya gerçekten meraklı olmanız ve süper kişisel sorular sormanız gerektiği anlamına gelmez. Onlardan biraz kendilerini açmalarını isteyerek önemsediğinizi gösterin ve sırayla sizi konuşturmalarını bekleyin.
İnsanlar yanıt verirken onlarla aktif dinleme pratiği yapın. Onlara tüm dikkatinizi verin ve kilit noktaları tekrarlayarak pratik yapın. Başkalarına konuşurken dikkat ettiğinizi göstermek, soru sormak kadar önemlidir.
11-Daha Açık Fikirli Olun
Sosyal olmamanın nedenlerinden biride, tanıştığınız herhangi bir kişinin sizinle hiçbir ortak yanı olmadığına ikna olmanızdır. Belki o kişinin çok aptal olduğunu, çok havalı olduğunu ya da gerçekten arkadaşınız olmak için çok utangaç olduğunu düşünüyorsunuz, ancak daha açık fikirliyseniz ve insanlara size açılmaları için zaman verirseniz, daha çok arkadaşa sahip olabileceğinizi göreceksiniz.
Bir iyi sohbetten sonra potansiyel arkadaş olarak bir kişiden vazgeçmeyin. Kişiliğini daha iyi anlamak için o kişiyle birkaç kez daha konuşun.
12-Davetiyeler Sun
Eğer sürekli arkadaşlarınızın aramasını bekleyen türden biriyseniz, o zaman üzerinize düşeni yapmıyorsunuz demektir. Arkadaşlarınızın ne zaman aramalarını beklediğinizi bilmediklerini ve utangaçlığınızı arkadaşlığa karşı ilgisizlik olarak algılayabileceklerini unutmayın. Birini görmek istiyorsan onlarla iletişime geç.
Bir süredir görmediğiniz eski arkadaşları arayın ve bir araya gelmek için bir zaman ayarlayın. Bir akşam yemeği partisi veya başka bir toplantı düzenleyin ve tüm arkadaşlarınızı, iş arkadaşlarınızı ve tanıdıklarınızı davet edin. Bir arkadaşınızı sinemaya, futbol maçına, konsere veya başka bir etkinliğe davet edin.
13-Davetleri Kabul Edin
İnsanlar sizden onlarla takılmanızı istiyorsa davetlerini geri çevirmek yerine ciddiye almaya başlamalısınız. Sırf çok utangaç hissettiğin için takılamayacağınızı söylemeyin; bunun yerine, davet edildiğiniz etkinlikte tanışabileceğiniz diğer havalı insanları düşünün.
Her hayır dediğinizde üç kez evet demeyi alışkanlık haline getirin. Arkadaşınızla zaman geçirmek için daha fazla daveti kabul etmek, arkadaşlığa gerçek bir ilgi gösterir ve sizi daha arkadaş canlısı bir insan yapar. Her daveti reddederseniz, arkadaşınız muhtemelen onu terk ettiğinizi ve birlikte zaman geçirmekle ilgilenmediğini düşünecektir.
14- Bir Kulübe veya Bir Gruba Katıl
Yeni arkadaşlar edinmek istiyorsanız, işte veya okulda günlük olarak gördüğünüz insanların ötesine bakmanız gerekecektir. Bir hobiniz veya özel bir ilginiz varsa, bölgenizde bu aktivite ile ilgili yerel bir kulübe veya gruba katılın. Yerel bir spor ligine, kitap kulübüne, yürüyüş grubuna veya bisiklet takımına katılmayı düşünün.
Eğer bir hobiniz yoksa, yeni bir hobiniz olsun. İnsan gruplarıyla yapabileceğiniz bir şey seçtiğinizden emin olun. İlgi alanlarınızı paylaşan insan gruplarıyla bağlantı kurmanıza yardımcı olması için meetup gibi internet sitelerine bakın.
15-Ortak Arkadaşlarla Tanış
Arkadaşların arkadaşlarıyla tanışmak, yeni insanlarla tanışmanın en kolay yollarından biridir. Hayatınızda tanıştığınız her kişiyi yeni bir sosyal çevreye açılan bir kapı olarak görmeye çalışın. Bir parti vermeyi ve tüm arkadaşlarınıza misafir getirmelerini söylemeyi düşünün. Bir artı olarak, ortak bir arkadaşınızı paylaştığınız için bu insanlarla bazı ortak yönleriniz olduğunu zaten biliyorsunuz.
Bir arkadaşınız sizi hiç kimseyi tanımadığınız bir partiye veya büyük bir toplantıya davet ederse, daveti kabul edin. Korkutucu görünse de yeni insanlarla tanışmak için harika bir fırsattır.
16-Hayatınızı Bölümlere Ayırmayın
Çalışma hayatınızı, sosyal hayatınızdan ayrı görmemeye çalışın. Hayatınızın bu farklı alanlarının her biri kesinlikle farklı davranış ve davranış kuralları gerektirse de, doğası gereği daha sosyal olmanın en iyi yolu tüm arkadaşlarınızla düzenli olarak iletişim içinde olmaktır. Başka bir deyişle tüm sosyalleşmenizi sadece aile ve küçük arkadaş çevrenizle sınırlı tutmayın, iş arkadaşlarınızla da dışarda etkinlikler yapın.
Sosyal olmak için eşsiz fırsatlar arayın. Sadece telefonunuza bakmak ve temastan kaçınmak yerine, insanlarla temas kurun ve onlara nasıl olduklarını sorun. Unutmayın, sosyalleşmek bir beceridir ve her fırsatta pratik yapın. Henüz yapmadıysanız, iş arkadaşlarınızı veya meslektaşlarınızı tanımak için onlarla zaman geçirin.
Aile üyeleriyle sosyal etkinliklere katılın. Kulağa eğlenceli gelmese de, doğru tutuma sahip olduğunuz sürece nereye giderseniz gidin yeni arkadaşlar edinebileceğinizi öğrenince şaşıracaksınız.
17-Sosyal Hayatınızı Bir Öncelik Haline Getirin
Daha sosyal olmak istiyorsan, haftada en az birkaç kez başkalarıyla takılmak için bir hedef belirlemelisin. Herkesin biraz yalnız kalmaya ihtiyacı olsa veya çok stresli bir haftadan, hatta stresli bir aydan geçse de, aşırı durumlar dışında hiç sosyalleşmeden iki haftadan uzun süre geçirmemelisiniz Kendinizi ne kadar yorgun veya anti-sosyal hissederseniz hissedin uzun süre yanlız kalmaktan kaçının.
Kazanan Bir Kişisel İmaj Oluştur
Kaynak: https://www.wikihow.com