Okumak eğlencelidir, ancak bazen bir kitabı okumak için sınırlı zamanınız olabilir. Şunu bilmelisiniz ki, kalın bir kitabı bile kısa zamanda bitirebilirsiniz. Etkili ve hızlı kitap okumayı bilmek, en az okumanın kendisi kadar önemlidir. Gelin şimdi bu konu hakkında daha derine inelim.
Hızlı kitap okumak için yapılacak olan ilk şey, metin önizlemesi yapmaktır.
Metne önceden bir göz atın. İlk önce içindekiler tablosuna bakın. Kaç bölüm olduğunu ve her birinde kaç sayfa olduğunu not edin. Kitapta bulunan tablolar, resimler veya alt bölümler için notlar alın. Kitaba başlamadan önce kitabın hangi konuları kapsadığına bir göz atın. Bu, kitabı daha aktif olarak okumanızı sağlayacaktır.
Her bölüm için ne kadar zaman harcamanız gerektiğini hesaplayın. Örneğin, on beş bölüm varsa ve kitabı üç saatte bitirmek istiyorsanız, yüz seksen dakikayı on beşe bölmelisiniz. Bu örnekte her bölüm ortalama 12 dakika sürecektir. Ara vereceksiniz, ara verme sürelerinide hesaba katmanız önemlidir. Ayrıca bazı bölümlerin daha uzun süre alacağını, bazılarının ise daha kısa zamanda biteceğini hesaplamalısınız.
Kitapla ilgili hedefinizin ne olduğunu belirleyin. Hedefinizi bilmek, doğru şeylere dikkat etmenizi ve kitabın alakasız tarafları ile zaman kaybetmemenizi sağlayacaktır. Bu kitapla ilegili bir sınava mı gireceksiniz? Bu kitaptan bir beceri mi öğrenmeye mi çalışıyorsunuz? Kitabı okumaya başlamadan önce kitaptan tam olarak ne almak istediğinizi belirleyin. Böylece sizin için önemsiz olan bazı kısımları atlayarak zaman kazanabilirsiniz.
Daha hızlı okumanızı sağlayacak teknikleri kullanın.
Bir kılavuz kullanın. İster parmağınızı, ister bir kağıt parçasını, veya bir ayıracı, işaretçi olarak kullanın. Kalvuz okumanız sırasında size rehberlik eder. Klavuzu ne kadar hızlı sürüklerseniz o kadar hızlı okuma eğiliminde olursunuz. Klavuzu kelime kelime kaydırarak okuma hızınızı belirleyebilirsiniz.
Aktif bir okuyucu olun. Kitabın hikayesinin size gelmesini beklemeyin, hikayeyi tahmin etmeye çalışın. Sonraki bölümde neler olacağını ve nelere odaklanmanız gerektiğini önceden tahmin edin.
Önemli cümleleri ve parağrafları tarayarak anahtar kelimler oluşturun. Daha sonra her cümleyi okumak yerine, gözleriniz anahtar kelimelerinize odaklansın. Zamanla sadece bu birkaç kelimeyi okuyarak bütün paragrafın anlamını anlayabileceğinizi göreceksiniz.
Her kelimeye tek tek odaklanmayın. Gözleriniz ile her kelimeyi tek tek okumayın. Bunun yerine çevresel görüş açınızı kullanarak, gelecek kelimleri önceden görün.Böylece her kelimeye tek tek odaklanmadan bir pargrafı anlayabilirsiniz.
Sesli veya fısıldayarak okumayı bırakın. Kafanızın içinde dahi okuduğunuz kelimeleri seslendirmeyin. Bunu yapmayı bırakırsanız, okurken çok zaman kazanacaksınız. Bunu başarabilmek için okurken sakız çiğneyebilir, birden ona kadar sayabilir veya kafanızda a-e-i-o-u harflerini tekrar edebilirsiniz. Bu şekilde farklı şeylerle meşgul olacağınız için okuduğunuz kelimleri seslendirmekten kurtulabileceksiniz.
Ne zaman kitabı gözden geçirmek yerine daha derin okuma durumuna geçeceğinizi bilmeniz gerekir. Zaman zaman kitabın daha önemli kısımlarıyla karşılaşacaksınız. Bu kısımlarda gözden geçirme şeklinde okumayı bırakmak ve daha derinlemesine okumak önemlidir. Böylece kitaptan almak istediklerinizi almanız kesinleşmiş olur. Önemli bir bölümü daha dikkatli okumak kitabın diğer kısımlarını okumaktan çok daha önemldir. Kitabın bu önemli kısımlarını işaretleyerek daha sonra tekrar okuyabilirsiniz.
Hızlı okuma, pratik ve özveri gerektiren özel bir beceridir. Bunu yapmanıza yardımcı olacak birçok uygulama ve kitap vardır. Ancak unutmayın ki hangi teknik olursa olsun, hızlı okumaya çalışmanın anlama oranına etkisi vardır. Hızlı okumanın bazen anlama oranınızı düşürebileceğini unutmayın.
Kitabı okuduğunuz ortama dikkat edin.
Okuma planınızı yapın. Okuma zamanınızı bölünmeyeceğiniz bir zaman dilimine ayarlayın. Okumanız sırasında dikkat dağıtıcı unsurların sizi bölmeyeceğinden emin olurn.
Sessiz bir ortam seçin. Dikkatiniz dağılmdan okuyabileceğiniz sessiz bir ortam olmalıdır. Bir kütüphaneye gitmek veya boş bir odada okumak bunu sağlayabilir. Bunun yanında mutfakta veya yatağınızda okumanızda tavsiye edilmez. Mutfakta okurken birşeyler yeme isteğiniz tetiklenebilir ve okumanız bölünebilir. Yatağınızda okurken de uykuya dalmanız yüksek ihtimaldir.
Okurken fiziksel olarak rahat olacağınızdan emin olun. Okuma sırasında sizi rahatsız edecek konforsuz ortamları tercih etmeyin. Okuma sırasında duruşunuza dikkat edin ve aydınlatmanın da yeterli olduğundan emin olun. Okuma sırasında fiziksel rahatsızlıklar hissederseniz anlama oranınız düşecektir.
Dikkatinizi dağıtmamak içni elinizden geleni yapın. Kitabı bir kenara bırakıp, daha eylenceli birşeyler yapmak daha cazip gelebilir. Dikkat dağıtıcı şeylere direnmeli ve önceden yaptığınız plana uymalısınız. Telefonunuzu kapatın. Bilgisayardan, video oyunlarından veya televizyondan uzak durun. Yemek yeme isteği bile bir dikkat dağıtıcı olabilir. Okumaya başlamadan önce tok olduğunuzdan emin olun.
Uyanık ve zinde olun. Kitabı günün en zinde olduğunuz saatlerinde okumalısınız. Örneğin, uyumadan hemen önce yatağınızda okumaya başlamayın, okuma sırasında uykuya dalma ihtimaliniz çok yüksektir. Okuma sırasında uyanık olmak için kafein almayı veya soğuk su içmeyi de deneyebilirsiniz.
