Yaşadığımız apartman dairesinde küçük bir bahçeye sahip olmak isteriz. Balkonunuz varsa bu hayalinizi balkonda gerçekleştirebilirsiniz. Ancak çoğumuzun apartman dairesinde uygun bir balkon bile yoktur. Peki, bu küçük bahçe hayalimizi salonunuzda gerçekleştirmek fikri kulağa nasıl geliyor? Üstelik bu küçük bahçenin çok fazla bakımıda ihtiyacı olmayacak. Bu yazıda bunu nasıl yapacağımızı öğreneceğiz.
Birden fazla bitkiyi bir arada bulunduran tek saksılı bir mini bahçe oluşturabilirsiniz.
Uygun kaplar ve saksılar bulmak ilk adım olacak. Mini bahçenizde mutfağınızdan çıkan eski kaseleri, plastik kapları veya hazır saksıları kullanabilirsiniz. Alttan suyun akabilmesi için saksıların tabanına delik delmeyi unutmayın. Açtığınız bu drenaj deliklerinden akan suyu toplamak içinde saksıların altına koyulacak, tepsi veya tabaklar bulmalısınız. Salon mobilyalarınızı suya karşı korumak için bu gerekli olabilir. Mini bahçenizde çok sayıda bitki olmasını istiyorsanız, kap ve saksıların yeterince geniş ve derin olduğundan emin olun. Bazı bitkilerin daha fazla alana ihtiyacı vardır. Bu nedenle her bitkinin ne kadar yer kaplayacağını araştırmak faydalı olacaktır.
Mini bahçeniz için sevdiğiniz bitkileri seçmek ikinci adımdır. Bahçeniz için bitki seçerken, iç mekanlarda yetişebildiğinden emin olmalısınız. Bahçeniz küçük olduğu için çok büyümeyen bitkileri tercih etmenizde yarar vardır. Tek bir kaba birden fazla bitki türü ekiyorsanız, su ve ışık ihtiyaçlarının her tür için benzer olduğunu kontrol edin. Bitkileri veya tohumları aldığınız satıcı ile bu konuları mutlaka görüşün.
Bitkilerinize uygun saksı toprağı almak sonraki adımdır. Hazır satılan saksı toprağı kullanabileceğiniz gibi dışardan kendi kazdığınız toprağıda kullanabilirsiniz. Hazır saksı toprağını bir bitki fidanlığında veya bir nalburun bahçe bölümünde bulabilirsiniz. Kendi kazdığınız toprağı kullanmayı planlıyorsanız dikkatli olun. Bu toprak bitkiniz için zararlıları veya hastalıkları içerebilir. Saksı toprağı genellikle daha güvenli bir seçimdir. Bazı bitkilerin ihtiyaçları ise sadece standart saksı toprağı ile karşılanamayabilir. Toprağı seçerken bitkilerinizin ihtiyaçlarını araştırmak faydalıdır.
Bitkilerinizi toprağa toprak dolu kaplara yerleştirin. Bitkiyi orijinal saksısından dikkatlice çıkarın. Kökleri yavaşça gevşetin ve yeni saksısındaki toprakta açtığınız yere dikkatlice dikin. Bitkilerinizin sağlam bir şekilde toprağa tutunabilmesi için dibine biraz bastırın. artık yeni saksısına yerleştirdiğiniz bitkileriniz için can sularını verin.
Mini bahçenizi yerleştirmek için salonunuzda uygun bir yer bulun. Bahçenizin dolaylı olarak güneş ışığı almasında fayda vardır,. Bu nedenle bir pencerenin yakınına bir yere yerleştirmek daha iyi olacaktır. Bitkilerinzi çok fazla güneş ışığı almayan, aynı zamanda da karanlıkta kalmayan bi yere yerleştiridiğinizden emin olun. Mini bahçenizin devrilmemesi veya düşmemesi için sağlam ve düz bi yere yerleştirdiğinizden de emin olmalısınız.
Bahçenize özen gösterin. Bahçenizi yaptıktan sonra, suya veya bakıma ihtiyacı olduğunu hissettiğinizde sulayarak, budayarak veya toprağını havalandırarak ona bakmanız gerekecektir. Genel bir kural olarak, toprak her kuruduğunda bahçenizi sulayabilirsiniz. Küçük bahçenizde hangi bitkilerin olduğuna bağlı olarak, bazı bitkileri diğerlerinden daha fazla sulamanız gerekebilir. Örneğin, sulu meyvelerin otlar veya diğer bitkiler kadar suya ihtiyacı yoktur. Bahçenizi aşırı sulamayın. Sadece toprak kuruysa sulayın, aksi takdirde bitkiler ölebilir. Bu, iç mekan bitkilerinin ölmesinin en yaygın sebebidir. Mini bahçeniz büyüdükçe ve geliştikçe, bazı yapraklar çok fazla yer kaplamaya başlayabilir. Bu durumda bahçe makası kullanarak bitkileri küçültebilirsiniz. Bitkilerinizin güneş ışığı alması için gündüzleri perdeleri veya panjurları açtığınızdan emin olun.
Tek bitkili saksılarda hazırlayabilirsiniz.
Bunun için ilk adım birkaç tane yine uygun kap veya saksı bulmaktır. Mutfağınızdan çıkan daha küçük kaplar veya hazır küçük saksılar bu tür bir bahçe oluşturmak için uygundur. Bitkiler, uygun büyüklükteki saksılarda büyümelidir. Çok büyük bir saksıya bitki koyarsanız, toprak yavaş kurur ve kök çürümesi ihtimali artar. Saksıların altında, suyun akması ve hava sirkülasyonu için küçük delikler olmalıdır. Saksıların altından çıkan suyu tutmak için küçük tabak veya tepsiler kullanmalısınız. Asılı saksılar çarpıcı görünür ve hemen her yere konulabilir. Herhangi bir bahçe veya nalbur dükkanında bu asılabilir saksılarıda bulabilirsiniz.
Saksılarınız için sevdiğiniz bitkiler seçin. Bitkiler, kendi saksılarına sahip olacağından, bu kez biraz daha büyük olabilirler. Ancak bitkileri seçerken, iç ortamda yetişebileceklerinden yine emin olmalısınız.
Uygun saksı toprağı alın. Saksılarınızı doldurmak için yine hazır saksı toprağı veya kendi kazacağınız toprağı kullanabilirsiniz. Kendi kazdığınız toprağı kullanıyorsanız, bu toprağın içinde zararlı olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Saksı toprağının genellikle daha güvenli bir seçim olacağını söylemiştik. Mümkünse, toprağınız içinde büyüyen belirli türdeki bitkiye uygun olmalıdır. Örneğin, kaktüsler, sulu meyveler ve biberiye, kaba ve iyi drene edilmiş bir toprağı sever. Bununla birlikte, fideleri hafif nem tutucu, topraksız bir karışımda yetiştirmelisiniz.
Aldığınız bitkilerinizi kalıcı saksılarına aktarın. Bitkilerinizi bulundukları geçici kaplarından çıkarın ve köklerine zarar vermemeye çalışın. Yeni saksılarında onlar için hazırladığınız yerlerine yerleştirin. Saksıda hazırladığınız yerin bitki kökleri tamamen toprak altında kalacak şekilde derin olmasına dikkat edin. Bu işlemler sırasında bitkiye karşı nazik olduğunuzdan emin olun. Bazı bitkiler çok hassas olabilir ve bu işlemler sırasında ona zarar verebilirsiniz. Daha sonra can suyu vererek aktarma işlemini tamamlayın.
Saksılarınızı salonunuzda uygun bulduğunuz bir yere yerleştirin. Yeterince güneş ışığı almaları ve görünür olmaları için uygun bir alan bulmanız gerekecek. Diğerlerinden daha fazla güneş ışığına ihtiyaç duyan bitkilerinizi bir pencerenin yakınına veya bir pencere kenarına koymak iyi bir fikirdir. Asılı saksılarınız varsa, bunları bir pencerenin etrafına veya birbrinin kenarına asabilirsiniz. Bazı bitkiler daha az güneşe ihtiyaç duyacağı için duvar diplerine veya bir masanın etrafına asılabilirler. Bitkilerin tek bir noktada birikmiş veya çok dağınık görünmediğinden emin olun. Tüm saksılarınızı tek bir pencere pervazına yerleştirmeye çalışırsanız, biraz dağınık veya düzensiz görünebilir. Bitkileri biraz daha yaymak daha iyi bir fikirdir, örneğin bir masa üstünde, bir rafta, bir zeminde bitkiler olması size bir bahçe içinde yaşıyor gibi hissettirir. Yapabiliyorsanız, bazı bitkileri normal saksıda ve bazılarını asılı saksıda tutmak daha iyi bir görüntü verir. Bu, odanızın çok daha doğal bir şekilde bitkilerle dolu olmasını sağlayabilir. Bütün bitkileriniz sergilemek için onları bir rafada koyabilirsiniz. Buda, odanızda hem sizin hem de odanızı gören diğer kişilerin dikkatini çekecek çok güzel, doğal görünümlü bir dekorasyon oluşturur.
Bitkilerinize özen gösterin. Bitkilerin güneş ışığı ve su aldığından ve gerekirse budantıklarından emin olmalısınız. Bitkilerin güneş ışığını alabilmesi için panjurları veya perdeleri açmayı unutmayın. Bazı bitkilerin diğerlerinden çok daha fazla sulamaya ihtiyacı vardır. Sadece saksısındaki toprak kuru ise bitkiyi sulayın. Gerektiğinde bitkilerinizi mutlaka budamalısınız.
